Weather: A few clouds, 2 °C / 35 °F
Local time: 02:20 am

Info

Parkolás Budapesten: mennyibe kerül a budapesti parkolás az egyes városrészekben?

A budapesti parkolás jellemzője, hogy a város parkolási zónákra tagolódik. Így nem csak kerületenként, de egyes kerületeken belül is különböző parkolási díjak érvényesek. Ebben a posztban egy interaktív budapesti parkolási zónatérképpel segítünk eligazodni a fővárosi autósoknak. Emellett áttekintjük, melyek a legfontosabb parkolási szabályok Budapesten.

Parkolási zónák Budapesten

A budapesti parkolás sajátossága, hogy parkolási zónákra oszlik a főváros területe. Ezekben a parkoló zónákban Budapest különböző részein más-más parkolási díjak érvényesek, és a fizetős parkolás kezdő és záró időpontja sem egységes.

Bár ingyenes a parkolás Budapest legnagyobb részén, a különböző parkolási övezetek Budapest belvárosán kívül több külső városrészt is érintenek. A parkolási díjak nagysága attól függ, melyik parkolási zónában hagyjuk az autónkat. Jellemzően minél közelebb vagyunk a belvároshoz, annál többe kerül a parkolás.

Az alábbi interaktív térképre kattintva leolvashatóak az egyes parkolási zónákban érvényes pontos adatok.

Budapesti parkolási zóna térkép:

TÉRKÉP

Forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Budapesti parkolási zónák és díjak

Ahogyan a parkolási zóna térképen is látható, a fizetendő díjak között jelentős eltérések vannak, még kerületeken belül is.

Például Újpesten, vagy a II. és a IX. kerület bizonyos részein 175 forint óránként a parkolási díj – ez a legolcsóbb tarifa a budapesti parkolás egészét tekintve. Viszont a II. vagy a IX. kerület belvárosi részein már 440 forint a tarifa – míg az V. kerületben 525 forintba kerül egy órára a fizetős parkolás. Ez a néhány kiragadott példa is jól illusztrálja, hogy a parkolási zónák Budapest területén igen változatos képet mutatnak.

Parkolási szabályok Budapesten

Parkolás Budapesten: utcán parkoló gépkocsik. Fotó: Wikipédia

PARKOLÁS BUDAPESTEN: UTCÁN PARKOLÓ GÉPKOCSIK. FOTÓ: WIKIPÉDIA

Ezt a változatos képet tovább bonyolítja, hogy a különböző kerületekben, városrészekben más-más parkolási társaság üzemelteti a fizetős parkolóhelyeket. Így az egyes budapesti parkoló zónákra érvényes parkolási szabályok között is lehetnek kisebb-nagyobb eltérések.

Az alábbiakban azokat a fontosabb parkolással kapcsolatos szabályokat gyűjtöttük össze, amelyek mindenütt egyformán érvényesek.

A fontosabb parkolási szabályok Budapesten:

 1. Minél előbb váltsuk meg a parkolójegyet

A szabályok lehetőséget adnak egy kis türelmi időre a parkolás megkezdése és a parkolójegy megváltása között. Ez érthető, hiszen még a mobil parkolás elindítása is idő, parkolójegy váltásához pedig meg kell keresni a legközelebbi parkoló automatát.

Telefonos vagy automatás fizetés esetén a parkolás megkezdésétől számítva 5 perc áll a rendelkezésünkre a mobilparkolás elindítására. Amennyiben az autóhoz visszatérve azt látjuk, hogy közben büntetést kaptunk, parkolójegyünkkel utólag is igazolhatjuk, hogy a büntetés indokolatlan. Számos kerületben erre online is lehetőség van, ami pár perc alatt abszolválható, így szinte nincs is kellemetlenség a helyzetből.

2. A parkolójegy jól látható legyen

A különböző parkolási zónákban Budapesten más-más tarifák érvényesek.

A KÜLÖNBÖZŐ PARKOLÁSI ZÓNÁKBAN BUDAPESTEN MÁS-MÁS TARIFÁK ÉRVÉNYESEK.

A parkoló automatából váltott jegyet az első szélvédő mögött kell elhelyezni, úgy, hogy kívülről jól látható legyen. Ezt érdemes ellenőrizni, mert ha valamiért nem látszik a parkolójegy minden fontos részlete, ha egyes részei takarásban vannak, vagy nem olvashatóak, akkor számíthatunk a büntetésre.

3. Ha lejárt az idő, azonnal indítsuk újra a parkolást

Amikor lejár a megváltott parkolójegy, illetve a mobil parkolás várakozási ideje, és folytatjuk a parkolást, szintén rendelkezésre áll egy rövid türelmi idő. Amennyiben a lejárt jegy vagy mobilparkolás időtartama kevesebb volt egy óránál, 5 percünk van az újabb jegy megvásárlására, illetve az újabb mobilparkolás elindítására. Egy órás vagy hosszabb parkolás után viszont a türelmi idő 15 perc.

4. Parkoló zóna tábla – legyünk résen!

Gyakori eset, hogy budapesti parkolás során az adott utcarésznél nem jelöli semmiféle tábla, hogy azon a helyen fizetni kell a parkolásért. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ott ingyenes a parkolás. Ugyanis a parkoló zóna tábla egy egész övezetre vonatkozóan jelzi, hogy azon a területen fizetős a parkolás. Ilyenkor a KRESZ szabályai szerint nem kell minden utcán külön-külön táblákkal jelezni, hogy a várakozó járművek után parkolási díj fizetése szükséges.

5. Van, amikor nem lehet hosszabbítani

A parkolás Budapest egyes részein időben korlátozott lehet. Erre a zsúfolt városrészek esetében van szükség. Ilyenkor a parkolás időtartamát maximálják, ezen túlmenően azon a napon nem lehet újabb parkolójegyet venni vagy mobilparkolást indítani. Az ilyen időbeli korlátozásokra vonatkozó információkat a parkolási zóna tábla vagy a parkolóhely tábla kiegészítő táblája tartalmazza.

6. Egy parkolóhelyen naponta egy büntetés szabható ki

Öröm az ürömben, hogy ha egyszer már rátették a szélvédőre a “mikuláscsomagot”, akkor a szabályok szerint azon a napon újabb büntetés már nem szabható ki. Persze ha valaki parkolóhelyet vált, és ott ismét elmulasztja a parkolási díj kifizetését, újabb büntetést is begyűjthet. Illetve ha az adott területen a parkolás időtartamát korlátozták, akkor a meglévő mellett szintén kiszabható újabb büntetés, amennyiben az autó ennél tovább várakozik ott.

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Kisgyörgy Éva írása

Bánki-tó

Hova menjünk ki a szabadba Pest megyében, ha nem akarunk komolyan hegyet mászni, gyerekekkel/kutyával vagyunk vagy egyszerűen elég nekünk pár óra séta? Íme, a legjobb kirándulóhelyek Budapest környékén, melyek mind könnyű, viszonylag sík terepen, de látványos tájakon vezetnek.

1. Szigetszentmiklós, úszóláp

A Ráckevei Duna-ág különleges természeti látnivalója az úszóláp, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. Az autót a Duna parton, a Horgász utca és a Kisfaludy köz kereszteződésétől nem messze lévő nagy parkolóban lehet hagyni és innen indul egy rövid (700 méter), de látványos és hangulatos tanösvény. A parkolónál játszótér várja a gyerkőcöket, az úton kis fahidak a szelfihuszárokat és szelfikirálynőket és padok a romantikus környezetben pihenni vágyókat. Ha valaki ettől a kis sétától megéhezik, van lángos a parkolóban!

Szigetszentmiklós-úszóláp

Mi jó van még a közelben? Szigetbecsén Andre Kertész múzeum!

2. Diósd, kőfejtő

Az Érdhez melletti Diósdon érdemes elnézni az elhagyott kőfejtőbe. Az iparszerű kőbányászat a 18. században indult itt meg, az innen bányászott mészkövet számos budapesti középület, például a Parlament építésénél, illetve a budai vár felújításánál is felhasználták. látványos, többméteres függőleges mészkőfalak némelyikén még ma is látszanak az egykori megmunkálás nyomai.

Érd, kőfejtő

3. Érd-Ófalu, Beliczay-sziget

Érd-Ófalu kevésbé ismert, de izgalmas kirándulóhelye a Duna mentén húzódó erdős Beliczay-sziget, ami elnevezésével ellentétben ma már nem sziget. Valaha a szigetet egy vékony Duna-ág választotta el a szárazföldtől, de idővel ezt lecsapolták, így egy félkör alakú lápos terület alakult ki. A romantikus, vadregényes folyópartot egy ösvényen könnyedén végigjárhatjuk. Parkolni az egykori Thermal Hotel Ligetnél vagy a Molnár utca végén lehet. Van kitáblázott tanösvény is, tájékoztatótáblákkal, tornaeszközökkel, tűzrakókkal és néhol pados kiülőkkel. Gyerek- és babakocsibarát.

Érd-Ófalu, Beliczay-sziget

Mi jó van még a közelben? Disódon régi rádiógyűjtemény!

4. Biatorbágy, Nyakas-kő

Biatorbágy határában húzódik a Tétényi fennsík pereme. A Madárszirtől és a Nyakas-kőről pompás panoráma nyílik a környékre. Ezekhez a kilátópontokhoz rövid, de kicsit technikás ösvény vezet morzsalékos talajon, úgyhogy bokát jól fogó cipő ajánlott és csúszós, nedves időben inkább ne próbálkozzatok (volt már halálos baleset). A területen több mint száz madárfajt figyeltek meg és 300-nál több növényfaj előfordulását igazolták, köztük sok fokozottan védett. Van egy kis parkoló is az ösvény elején: Biatorbágyról a Sóskút felé vezető országúton, a falu szélétől nagyjából egy kilométerre, balra kell befordulni egy bekötőútra, ott ki is van táblázva a kőhöz vezető sétaút.

Biatorbágy, Nyakas-kő

Mi jó van még a közelben? A Kisvilla kávézó, isteni kávéval, sütikkel és nagyon hangulatos kerttel.

5. Solymár, Jegenye-völgy

Solymáron fekszik a Jegenye-völgy, amely kedvelt kirándulási célpont, különös tekintettel a vártól alig több mint egy kilométerre fekvő nagytisztásra, valamint az onnan kevesebb mint egy kilométerre fakadó Rózsika-forrásra. Az egész völgyet érdemes bejárni a város szélétől indulva. A Shell kútnál lehet lerakni az autót és az út túloldaláról indul a túra, melynek során egy kis vízeséssel is találkozhatunk. Sőt, nem is olyan kicsi: ez a négy-öt méter magas zuhatag a Budai-hegység legnagyobb vízesése. Van az ösvényen még nagy homokkőfal, egy forrás, sőt, egy régi fürdő romja is (ehhez figyelni kell, mert kicsit el van rejtve). Aztán kiérünk egy tisztásra, majd azon átvágva és az ösvényen továbbsétálva a solymári vár aljához lehet jutni. Visszafelé lehet egy kis kerülőt tenni az Alsó-patak-hegyre vagy ha tetszett az erdei út, akkor ugyanazon is visszajuthatunk az autóhoz. Tömegközlekedéssel Hűvösvölgyből a 64 és 164 buszokkal érhető el a túra kiindulópontja a Shell kútnál. Gyerek- és babakocsibarát.

Solymár, Jegenye-völgy

6. Pilisszentiván, Jági-tanösvény

Pilisszentiván mellett, a térképeken ma Vadász-rétként feltüntetett terület hagyományos neve Jági-rét volt, melyet a településen élő német lakosság használt. A Jági tanösvény teljes kört alkot, tehát a kezdő és egyben a végállomás a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglő parkolójában van. A tanösvény teljes hossza 3,5 km, mely mintegy 2 óra alatt bejárható. A parkolóból széles erdészeti út vezet a csendes, békés Jági-tóhoz, eddig babakocsival is simán el lehet jutni. Információs táblák nincsenek sehol, de van róla letölthető kis füzet, ha valaki el akar mélyedni a növényvilágban.

6. Pilisszentiván, Jági-tanösvény

7. Pilisszentkereszt, Dera-szurdok

Pilisszentkereszt szélén, a mészégető medencéknél kezdődik a vadregényes túraútvonal a Dera-patak szurdokvölgyében. A hidak egy része már leszakadt, úgyhogy vízálló, bokát jól fogó cipőben érdemes jönni, hogy biztonsággal tudjunk átkelni a köveken. Sok eső után magasabb a víz, olyankor nehezebb átevickélni a patakon. Az agyaogs talaj meglehetősen csúszós, úgyhogy nedves időben óvatosan! Parkolás: Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt két km-re balra ágazik le egy aszfaltút a szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz. A lépcsők miatt babakocsival nem ajánlott, de egyébként gyerekbarát hely.

7. Pilisszentkereszt, Dera-szurdok

8. Pilisborosjenő, Teve-szikla és Egri vár másolat

Az egri vár másolata a Pilisben, Pilisborosjenő határában fekszik, közel az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok c. film forgatásához építették az 1960-as években. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte után magányosan pusztult, mára csak romjai maradtak. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta, így igen népszerű kirándulóhely.

A romokat legegyszerűbben Pilisborosjenő irányából lehet megközelíteni. A község határában, a Szent Vendel emlékműnél érdemes autóval leparkolni. Itt van egy szép kis levendulás is, szezonban oda is be lehet térni. A parkolótól két kilométeres könnyű séta vezet a romokhoz, itt gyakran terepbicajosok is megfordulnakÚtközben pompás kilátás nyílik a Teve-sziklára, amely naplemente idején mutatja legszebb formáját.

Pilisborosjenő, Teve-szikla

9. Visegrád, Fűvészkert

Ha szeretnél valami fantasztikusan izgalmas, amolyan Indiana Jones stílusú erdőben sétálni, de nem akarsz a parkolótól 10 percnél többet gyalogolni, már mondom is, hol teheted ezt meg!

Visegrádon van a Bertényi Miklós Fűvészkert. Már milliószor voltam Visegrádon, de valahogy ez teljesen kimaradt eddig, most viszont végre sorra került. Van egy hosszú, kényelmes ösvény, ami olyan széles, hogy babakocsival is simán végigjárható, amolyan hegyoldalba helyezett botanikus kert. És ugyanott, csak a kert szélén van egy szurdokösvény, ami mintha egy egészen más bolygón lenne, szuper hangulata van (ide túracipő ajánlott, mert időnként a patakban kell gázolni).

Ha megjött a kedved ehhez a tájhoz, lehet hosszabb túrát is tenni, hiszen Pilisszentlászlóig el lehet túrázni az Apát-kúti völgyön át, majd vissza másik úton, a Spartacus-ösvényen (így oda-vissza 14 km).

A fűvészkertbe az Ördögmalom étterem kapuján át vezet a bejárat, úgyhogy az étteremhez igazodik a nyitvatartás. Csütörtöktől hétfőig 12-20 óra közt lehet látogatni, kedden és szerdán zárva.

Visegrád, Fűvészkert

10. Vác, Ártéri tanösvény

Vácon a botanikai-zoológiai Ártéri tanösvény a Duna folyót egykor végigkísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be. Az erdő legszebb részeit gyakran borítja víz, ezért egy 510 méter hosszú, lábakon álló deszkaösvényt építettek ki. Ennek állapota jelenleg meglehetősen siralmas, így nem teljesen biztonságos a séta, óvatosan kell haladni.

Vác, Ártéri tanösvény

11. Kemence, Cserna-völgy

Kemence településen kezdődik a túra, melynek során a Csarna völgyben bandukolhatunk a kisvasút évekkel ezelőtt elmosott szakasza mentén. Aki szereti az elhagyatott, pusztuló vonatsínek látványát, annak tökéletes ez a sétaútvonal.

Kemence, Cserna-völgy

12. Bánki-tó

Bánk leginkább a hét hektáros Bánki-tóról ismert, melynek partján több száz házból álló üdülőfalu alakult ki. A tó környezete, az azt megkerülő sétaút a stégekkel, de még a nyilvános mosdó is nagyon szép rendezett, tiszta.

Bánki-tó

Mi jó van még a közelben? Tereskén kis templom csodás falfestéssel!

13. Vácrátóti Arborétum

A vácrátóti Botanikus kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. A weblap tanúsága szerint az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a látogatókat. A hét minden napján reggel 9 és délután 4 óra közt van nyitva. Meglehetősen népszerű, úgyhogy aki teheti, ne hétvégén keresse fel. Az egyetlen hely ezen a listán, ahova nem lehet kutyát bevinni.

Vácrátót-botanikus-kert

14. Ócsa, Selyemrét-tanösvény

Ócsa tőszomszédságában az országban egyedülálló tőzeglápost, jégkorszaki ősmocsármaradványt is felkerestem. Az 1500 méter hosszú Selyem-réti tanösvény (más néven Öregturján) a láperdő egyedi élővilágát bemutatja be. A leírás szerint olyan ritka fajok élőhelye ez, mint a rákosi vipera, a fekete gólya, a kerecsensólyom, a jégmadár, az ezüstsávos szénalepke vagy épp a kócsag. Én csak egy csigát láttam, de most annak is úgy örültem, mint máskor egy oroszlánnak:-) No és egy olvasóval is összefutottam. Mindig zavarba jövök, amikor rákérdez valaki, hogy „Te vagy a travellina?!”, de azért örülök neki:-) Szép lehet ez a táj télen is a befagyott tóval és a bennük ágaskodó égerfákkal, majd igyekszem visszajönni. Az út végállomása a tágas Selyem-rét, ahol kis játszótér és piknikezésre alkalmas padok, asztalok állnak. Több kisgyerekes családdal találkoztam, a kicsik láthatóan élvezték a tájat. A tanösvény tulajdonképpen egy erdei földút, kerékpárral, de még kerekesszékkel is végig lehet rajta menni.

A Tanösvény a Turjánban hasonló hosszúságú, ez a tájháztól indul, de csak előzetes bejelentkezéssel, vezetővel látogatható.

Ócsa, Selyemrét-tanösvény

Mi jó van még a közelben? Ócsán van tájház, egy komor Árpád-kori erődtemplom és egy nagyon érdekes pincesor is.

15. Fót, Somlyó-tanösvény

Ha Fóton járunk, érdemes felkapaszkodni a város mellett magasodó Somlyó hegyre. A védett területen áthaladó tanösvény a Fáy présháztól indul, onnan a kék pillangó jelzést kell követni.

Fót, Somlyó-tanösvény

Mi jó van még a közelben? A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom Ybl remekműve, a magyar romantikus építészet legjelentősebb alkotása.

16. Dabas, Szent-Jakab sétány

Dabas település Sári részén kanyarog a nádasban a Szent Jakab sétány 2 kilométeres cölöpjárdája. Ha valakinek megtetszett a váci Ártéri tanösvény, de nem akarja ott kockáztatni, hogy a nagyon ramaty állapotban levő sétányon belecsússzon a a vízbe, akkor jöjjön ide, mert itt remek állapotban vannak a 2014-ben épített pallók. Van egy szép kis kilátó az úton, no és rengeteg madarat lehet megfigyelni. És hogy miért szent Jakab? A sétaút az Esztergomból Máriagyűdre vezető Magyar Zarándokút része. Az út elején játszótér is van, és az egész jól kiépített út babakocsival is járható.

Dabas, Szent-Jakab sétány

Bónuszként megmutatom a legjobb virágmezős lelőhelyeket is, bár azt nem tudom garantálni, hogy jövő tavasszal is még a helyükön lesznek:-) De KÖNYÖRGÖM, ne taposd le és ne tépd le a fotók kedvéért, hadd élvezze más is. Nem kell bemászni a virágok közé, egy helyben is lehet ezerféle fotót készíteni, tessék gyakorolni a fotózást és játszani a látószöggel, mélységélességgel, képkivágással:-)

17. Fót

Ha álomszép virágos mezőre vágysz, akkor irány Fót! A városból Mogyoród felé kell indulni és a körforgalomnál van egy hatalmas pipacsmező, tényleg egy csoda. Van a közelben egy másik pipacsos rét is, Vácrátótról Váchartyán felé autózva, de ez a Fót környéki talán egy kicsit szebb. A pipacsozást össze lehet kötni a Vácrátóti Arborétummal!

Fót virágmező

18. Nagytarcsa

Hatalmas virágos rétek terülnek el a Nagytarcsa és Isaszeg közti úton (közelebb Nagytarcsához) az út mindkét oldalán, úgyhogy fényviszonyok szerint lehet válogatni:-) Este 6-7 között valami egészen különleges, ahogy a lemenő nap fénye súrolja az egész mezőt, ha tudjátok, időzítsétek akkora a látogatást! Ha bejön a piros-lila kombináció, itt a helyed!

Pest-megye-virágos-mezők-nagytarcsa

19. Ecser

Ecser mellett van ez az elképesztően színes mező, a szivárvány minden árnyalatában játszó virágokkal. Ha unjátok a pipacsokat (nem mintha meg lehetne unni őket:-), akkor gyertek ide, itt aztán van minden! Pontosan hol? Ecsernek az a széle, ahonnan az út Vecsés fele visz. Azaz vagy gyere Vecsés felöl, és épp mielőtt eléred Ecsert, állj meg egy kis földúton vagy ha más irányból jössz, akkor Ecseren írd be a navigációba, hogy Vecsés, majd amint elhagyod az Ecser végét jelző táblát, ott lesz jobb oldalon egy kis földút, ahol leparkolhatsz. Remélem, világos:-) A mező közepén egy széles földút vezet, úgyhogy nárcisztikus szelfikirálynőknek és szelfihuszároknak sem kell belegázolni a virágok közé, csak besétálnak az úton, hátat fordítanak a virágoknak és már lehet is kattintani!

Ecser virágmező

20. Piliscsév

Árvalányhajat ma már ritkábban látni és szigorúan védett növény, de Piliscsév határában rá lehet lelni. Ahogy halad az ember a település felé, egy körforgalmon kell áthajtani – na, ott lehet valahol letenni az autót és körülnézni, onnan már látható a mező.

Piliscsév, árvalányhaj